Quantcast
Channel: Hallandstrafiken - Buss och tåg i Halland
Viewing all 886 articles
Browse latest View live

Julrockbussen

$
0
0

Då var det återigen dags för Rockbussen att inta Halmstads gator. Denna gången med jultema!
Följ med på en resa i musikens och glädjens tecken.

Kolla den roliga filmen med musikern Jeppson, som står för underhållningen på bussen.

 

29 november
Buss 30 med start 16:42 i Karlstorp mellan 17:00 – 19:00

30 november
Buss 30 med start 16:42 i Karlstorp mellan 17:15 – 19:15

1 december - Flyttad till 3 december

3 december
Buss 30 mellan 16:00  – 18:00


Hallandstrafiken TV julen 2017

$
0
0
I Hallandstrafiken TV får vi i detta avsnitt höra allt om förändringarna med tidtabellsskiftet den 10 december. Vi vill också passa på att önska er alla en riktigt god jul.
 

Invigning av Halmstad Resecentrum

$
0
0

Nu är bygget färdigt med etapp 2 på Halmstad Resecentrum. Det skall firas!
Lördagen den 9 december mellan klockan 11.00-14.00 finns det massa roligt att göra på hela området. Besök oss på Hallandstrafiken i vårt tält. Delta i någon av våra aktiviteter och lär dig mer om kollektivtrafik och om resecentrum. Spela på tombola-hjulet, gå tipspromenad och vinn fina vinster.

Som barn kan du prova hur det är att sitta bakom ratten på en buss. Vi delar ut bussförarkort till alla barn som testar.

Det bjuds även på glögg, pepparkakor och äppeljuice.

 

Klockan 12.00 är den officiella invigning av resecentrums konstverk, gångbron över Laholmsvägen och de nya busshållplatserna.

- Sven Palmqvist, kulturnämndens ordförande, berättar om det nya konstverket ”Välkommen hem” av konstnär Anna Smillidotter.

- Gösta Bergenheim, Hallandstrafikens ordförande, beskriver betydelsen av resecentrum i Halmstad för kollektivtrafiken.

- Dag Hultefors, ordförande i tillväxtutskottet Region Halland, talar om resecentrum och hur det påverkar hela Halland.

- Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, talar utifrån perspektivet vad resecentrum betyder för Halmstad.

 

För exakta tider och mer information, besök Halmstad Kommuns hemsida.

Ny undersökning för anropsstyrd trafik

$
0
0

Från och med den 1 januari 2018 kommer Hallandstrafiken börja med en ny undersökning för anropsstyrd trafik. Anledningen är att vi med den nya undersökningen kommer kunna följa kvalitén av både beställning och utförande av transporterna både bättre och oftare. Detta kommer användas för att identifiera förbättringsområden som en del i Hallandstrafikens kontinuerliga kvalitetsarbete.

Du kan bli uppringd efter genomförd färdtjänst- eller sjukresa

Att vi nu byter undersökningsmetod innebär att du som genomfört en färdtjänst- eller sjukresa via oss kan komma att bli uppringd dagen efter din resa. Du blir då uppringd av ett undersökningsföretag, för närvarande Ipsos, och får frågan om du vill delta i undersökningen. Genom att delta hjälper du oss att följa kvalitén på den service som både beställningscentral och våra taxiföretag genomför och följa förändringarna över tid. Vi hoppas därför att så många som möjligt vill delta. 

Vad innebär undersökningen?

Tidigare har Hallandstrafiken gjort undersökningar gällande den anropsstyrda trafiken vartannat till vart tredje år. Nu kommer vi använda en modell (ANBARO) för mätning och kvalitetssäkring som sammanställs via Svensk kollektivtrafik, och som förnärvarande genomförs av undersökningsföretaget Ipsos. Detta är ett projekt som kommer pågå under minst ett år och som sedan kommer utvärderas. ANBARO är en undersökning som mäter resenärernas upplevda kvalitet på den senaste färdtjänst- eller sjukresan som genomförts. Genom mätningarna får vi möjlighet att jämföra resenärens nöjdhet med olika transportörer, men även med övriga färdtjänst- och sjukreseansvariga i Sverige. Undersökningen pågår löpande under året och intervjuer per telefon sker dagligen. De som intervjuas är ett urval av de resenärer som genomfört en färdtjänst- eller sjukresa dagen innan intervjun. I samarbete med Svensk Kollektivtrafiks ANBARO genomförs årligen drygt 40 000 intervjuer om färdtjänst och sjukresor i Sverige.   

Skolskjutstrafik i Kungsbacka från höstterminen 2018

$
0
0

Hallandstrafiken har genomfört en upphandling av skolskjutstrafiken i Kungsbacka inför höstterminen 2018. Upphandlingen har lett till att en ny avtalspart kommer ta över trafiken från och med höstterminen 2018. Den nya avtalsparten är Göteborgs Buss AB. Nuvarande trafikföretag, KEs Buss, kommer dock fortsätta att utföra trafiken som underentreprenör.

Idag är det inte planerat några större förändringar vare sig i utförandet av trafiken eller när det gäller den kontakt som idag sker mellan skolorna och trafikföretaget. Hallandstrafiken kommer under våren analysera om några trafikförändringar behöver ske och kommer även ta fram ett samverkansdokument som förtydligar roller och ansvar.  

Information kommer gå ut till berörda skolor under våren, samt till vårdnadshavare vid behov. Göteborgs Buss, KEs Buss och Hallandstrafiken kommer att jobba tätt tillsammans för att utföra en trygg, säker och effektiv skolskjutstrafik åt Kungsbacka kommun och dess invånare. Hallandstrafiken kommer även i det nya avtalet att ha ett samarbete med Västtrafik angående samplanering med den allmänna kollektivtrafiken.

Hallandstrafiken har på uppdrag från Kungsbacka kommun ansvaret för att upphandla, planera och administrera skolskjutstrafiken med buss. Inom detta ansvar har Hallandstrafiken därför utfört upphandlingen av skolskjutstrafiken i Kungsbacka kommun, vilket är en verksamhet som omsätter drygt 20 miljoner kronor årligen och utförs med ett 20-tal bussar och duktiga yrkesförare. 

Driftstörning i våra tidtabeller 18/12 2017

$
0
0

På grund av serverunderhåll kan det under dagen (2017-12-18) vara problem med att se våra tidtabeller.

Välkommen att kontakta oss om det skulle hända dig,
0771-33 10 30

Tätare turer med Krösatågen

$
0
0

Nu blir det ännu lättare att ta tåget till jobb, skola och fritid. Krösatågen storsatsar med fler turer mellan Halland och Småland. Från och med den 10 december får du sju turer i vardera riktningen, varje vardag inom Halland och vidare mot Småland. Dessutom blir det ännu bättre förbindelser till och från Jönköping.

Tidtabellen utökas med fyra turer, två åt varje håll, mellan Halmstad och Smålandsstenar. Det innebär att tåget i fortsättningen alltid kommer att gå hela vägen mellan Halmstad och Värnamo och vidare mot Jönköping eller Nässjö. I Värnamo ges också möjligheten att byta till tåg mot Växjö. På vardagarna kan du välja mellan sju olika avgångar till och från Halmstad.

Dessutom startas en ny busslinje (linje 417) från Hyltebruk som matchar tågavgångarna i Landeryd till och från Småland. Mellan Hyltebruk och Halmstad kommer busslinje 400 fortsatt att vara förstahandsalternativet.

Res regionalt eller till storstan

Den ökade turtätheten kommer att ge fler resmöjligheter framförallt under morgon och eftermiddag. 

För dig som bor i Halland innebär det också fler möjligheter att resa till Jönköping eller att byta till snabbtåg mot Stockholm och Linköping – antingen i Nässjö eller i Värnamo via Alvesta. Är du smålänning kan du dra nytta av den ökade turtätheten ner till Halmstad och anslutningarna mot Skåne och Göteborg.

Renoverade stationer

Krösatågsstationerna i Halland kommer att byggas om för att motsvara dagens krav. Stationerna i Oskarström, Torup, Kinnared och Landeryd renoveras löpande under det närmaste året. De kommer att få nya fräscha väderskydd och cykelställ samt en allmän uppsnyggning beroende på behov. Den största förändringen sker i Torup där hela stationsområdet görs om. I samarbete med kommunerna kommer Hallandstrafiken också att förbättra pendlarparkeringarna i anslutning till stationerna. Tanken är förstås att det ska bli ännu smidigare och säkrare att ta tåget istället för bilen. En station kommer dock att stängas och det är den i Sannarp.

Anledningen är att vi har väldigt få påstigande i Sannarp, samtidigt som det finns bra busstrafik i området. Förändringen innebär också att restiden blir kortare, vilket ger fler bytesmöjligheter. Framförallt i Halmstad mot Västkustbanan då bytesmarginalerna till andra tåg blir säkrare.

Satsning för framtiden

Den stora satsningen på Krösatågen mellan Halland och Småland drivs i samarbete mellan Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik.  De närmaste tre åren investeras 15 miljoner kronor i projektet som ska bidra till att öka resandet på sträckan Halmstad-Värnamo-Nässjö/Jönköping.

Projektet kommer att utvärderas löpande under perioden och blir underlaget för kommande beslut om tågtrafiken i Halland. I dag är resandet lågt, både inom Halland och vidare mot Småland. Resandet måste öka om det ska gå tåg på sträckan i framtiden. Därför är projektet ett viktigt test och en bra möjlighet att få fler att välja tåget. 

Den nya tidtabellen träder i kraft den 10 december.

Här hittar du tidtabellen för Krösatågen från 10 december »

Du kan även söka din resa i reseplaneraren.

Felicia kommer med kaffet

$
0
0

På Öresundståg är vi många som arbetar för att du ska få en trevlig resa. Viktiga i laget är de medarbetare som ger våra resenärer ny energi på resan. Här får du veta mer om Felicia Rydén Berggren, en av Cafévagnens medarbetare som ser till att du kan köpa kaffe, kaka, en wrap och mycket mera direkt vid din stol på tåget.

 

Hur länge har du arbetat på Cafévagnen?

Nu är det snart 15 månader. Jag fick tips om jobbet av en vän som arbetar i Cafévagnens kök och jag stortrivs med mitt jobb.

 

Vad gör du på jobbet?

Jag kör min vagn med goda drycker och saker att äta på Öresundstågen mellan Göteborg och Helsingborg. Kollegor till mig serverar kunder på sträckorna Hässleholm-Emmaboda och Hässleholm-Karlskrona. Jag har också antagit utmaningen att vara arbetsledare och det är utvecklande.

 

Vad är bäst med ditt jobb?

Absolut alla möten med så många olika typer av människor. Nästan alltid blir folk glada när jag kommer med min vagn, de utropar: ”Åh så gott, nu kommer kaffet!”

 

Dina bästa råd för att vi tillsammans ska få en trevlig resa?

Tack för att du gör det lätt för oss på Cafévagnen att rulla vagnen i tåget genom att hålla gångarna fria från bagage. Har du kort eller pengar klara så kan fler resenärer få sitt efterlängtade kaffe lite snabbare. 

 

Berätta lite om dig själv och vägen till ditt arbete?

Jag är 24 år och bor i Göteborg. I botten är jag utbildad florist men tyckte att det var lite för kallt att hantera kylda blommor. Jag har också arbetat på allt från lyxrestaurang till gatukök. Gemensamma nämnaren är att jag gillar att möta människor och ge god service.

 

Vad gör du på fritiden?

När jag är ledig så är det familjen och vännerna som gäller. Just nu håller jag på att ta körkort och det kräver sin tid. Annars försöker jag bara slappna av efter långa arbetspass.

 

Foto: Eva Kronfält Thorvinger

 

 


Västtrafik slutar med kontanter på Västtågen

$
0
0

Från och med den 7 januari 2018 går det inte längre att betala med kontanter vid köp av biljetter ombord på Västtågen. Dock görs det undantag på Viskadalsbanan.

Viskadalsbanan

Viskadalsbanan (Varberg-Borås) delas mellan Hallandstrafiken och Västtrafik. Från den 7 januari kommer du inte längre kunna köpa Västtrafiks periodbiljetter eller fylla på din kontoladdning ombord, oavsett om du betalar med kontanter eller kontokort. Däremot kan du även i fortsättningen köpa Västtrafiks enkelbiljetter om du betalar med kort.

Du kommer dock fortsatt kunna betala med kontanter när du återladdar Hallandstrafikens periodkort och reskassa, samt när du köper enkelbiljetter. 

Därför tar Västtrafik bort kontantbetalning

Genom hela samhället finns en tydlig utveckling där allt färre människor vill betala med kontanter. De senaste åren har antalet tågresenärer som betalar med kontanter minskat kraftigt och trenden fortsätter.

Västtrafik har sedan tidigare slutat ta emot kontanter på både bussar och spårvagnar. När turen nu har kommit till tågen innebär det att ombordpersonalen får en tryggare arbetsmiljö och mer tid till att ge service åt dig som kund.

Förändringen införs den 7 januari i samband med Västtrafiks prisjustering.

Andra sätt att köpa biljett

Det finns många andra sätt att köpa biljett, såsom till exempel både Hallandstrafikens och Västtrafiks app. Även i fortsättningen kommer du även kunna betala med kort ombord på tåget. 

Här kan du läsa mer om hur du kan köpa biljett på Västtågen »

Jönköpings Länstrafik

På sträckan Töreboda-Falköping-Jönköping-Nässjö, som delas mellan Västtrafik och Jönköpings Länstrafik, kommer du inte längre kunna betala Västtrafiks produkter med kontanter. Inom Västra Götalands län kan du bara betala med kontanter om du laddar Jönköpings Länstrafiks reskassa eller köper periodbiljetten Jönköpings län + väst. Inom Jönköpings län kan du även i fortsättningen betala med kontanter så länge du köper någon av Jönköpings Länstrafiks produkter. Länsgränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län går mellan Sandhem och Falköping. 

Billigare resor inom Varbergs kummnun

$
0
0

Billigare att resa inom Varbergs kommun

Nu kan det bli billigare för dig att resa med ditt periodkort inom Varbergs kommun. Förändringen innebär att du från januari enbart behöver betala grundpriset (en zon) för en periodbiljett som gäller i hela kommunen. Du får då giltighet i hela kommunen, inklusive resor till och från Ullared på linje 651 (zon 853 i Falkenbergs kommun).

Ovan gäller i stads- och regionbusstrafiken i Varberg, samt Västtågen på Viskadalsbanan.

Anledningen till den utökade resmöjligheten är att Varbergs kommun har tecknat ett avtal med Hallandstrafiken. Motsvarande möjliget finns sedan tidigare även i både Halmstads och Falkenbergs kommuner.

Nedan ser du vilka periodkort som detta gäller för. Priset varierar beroende på vilket periodkort du köper och går att köpa i alla våra försäljningskanaler.

 

PeriodkortRabattPris
Period 30 dagar 620 kr
 Ungdomsrabatt355 kr
 Studentrabatt465 kr
Period 20/60 720 kr
Årskort 5 270 kr
 Ungdomsrabatt3 160 kr
Period 24 resor 440 kr

 

Behöver du hjälp eller har frågor är du alltid välkommen till vår kundservicebutik på stationen eller någon av våra återförsäljare

 

Omfattande broarbeten Fyllebro/Hallarna

$
0
0

Trafikverket ska utföra omfattande broarbeten i Fyllebro under perioden 17 januari - 18 maj

Framkomligheten blir begränsad och trafikanter uppmanas att istället välja kollektivtrafiken.
Följande busslinjer påverkas av arbetet: 20, 314, 320, 323, 324 samt 325 i riktning mot Fyllinge, Eldsberga, Laholm och Markaryd. 
 

Från hållplatsläget mot centrum går bussarna oförändrat.
Se hur din resa påverkas genom att klicka på din busslinje ovan.
För alternativ busslinje mellan centrum och Hallarna, klicka här.

 

Ny VD för Öresundståg AB

$
0
0

Öresundståg ABs styrelse har vid gårdagens styrelsesammanträde beslutat att utse Maria Holmgren till ny VD för bolaget. Hon tillträder tjänsten den 15 februari.

Maria Holmgren har sedan 2014 varit ställföreträdande Trafikdirektör hos Skånetrafiken. I sitt nya uppdrag som VD för Öresundståg AB ‐ vars delägare utgörs av Region Skåne, Blekinge, Kronoberg, Västra Götaland, Halland och Kalmar län ‐ kommer hon leda utvecklingsarbetet tillsammans med bolagsstyrelsen.

Läs mer om Öresundståg »

Billigare resor inom Varbergs kummun

$
0
0

Billigare att resa inom Varbergs kommun

Nu kan det bli billigare för dig att resa med ditt periodkort inom Varbergs kommun. Förändringen innebär att du från januari enbart behöver betala grundpriset (en zon) för en periodbiljett som gäller i hela kommunen. Du får då giltighet i hela kommunen, inklusive resor till och från Ullared på linje 651 (zon 853 i Falkenbergs kommun).

Ovan gäller i stads- och regionbusstrafiken i Varberg, samt Västtågen på Viskadalsbanan.

Anledningen till den utökade resmöjligheten är att Varbergs kommun har tecknat ett avtal med Hallandstrafiken. Motsvarande möjliget finns sedan tidigare även i både Halmstads och Falkenbergs kommuner.

Nedan ser du vilka periodkort som detta gäller för. Priset varierar beroende på vilket periodkort du köper och går att köpa i alla våra försäljningskanaler.

 

PeriodkortRabattPris
Period 30 dagar 620 kr
 Ungdomsrabatt355 kr
 Studentrabatt465 kr
Period 20/60 720 kr
Årskort 5 270 kr
 Ungdomsrabatt3 160 kr
Period 24 resor 440 kr

 

Behöver du hjälp eller har frågor är du alltid välkommen till vår kundservicebutik på stationen eller någon av våra återförsäljare

 

Tågstopp Ängelholm - Båstad

$
0
0

Det är för närvarande tågstopp på Västkustbanan på grund av spårfel. Förseningar att vänta. Vi har ingen prognos när felet är avhjälpt utan återkommer.

----

Uppdatering kl. 15.15:

Tågtrafiken har nu kommit igång mellan Ängelholm och Båstad. Följdförseningar kommer att uppstå ett tag framöver.

----

Uppdatering kl. 14.55:

Tåg med avgångstid kl. 13.32 Laholm-Göteborg har passerat furet med en försening på cirka 57 minuter. Detta påverkar även turen med avgångstid kl. 15.25 från Göteborg - Söderut som kommer att avgå sent från Göteborg.

----

Uppdatering kl. 14.50:

Tåg med avgångstid kl. 14.25 Göteborg - Halmstad är inställd. Resande hanvisas till nästa avgång som även gör uppehåll i Åsa.

----

Uppdatering kl. 14.15:

Ett spår kommer att öppnas och första tåget som kör är Öresundståg med ordinarie avgångstid kl. 14.16 från Ängelholm mot Göteborg.

----

Uppdatering kl. 13.55:

Tågen från Göteborg vänder i Laholm och tågen från Malmö vänder i Ängelholm. Bussar ersätter på sträckan mellan Ängelholm och Laholm. För närvarande är tågen från Laholm mot Göteborg upp mot cirka 30 minuter sena.

----
Uppdatering kl. 12.55:
Förseningar samt delinställda tågavgångar kan uppstå.

 

Invigning av Halmstad Resecentrum

$
0
0

Nu är bygget färdigt med etapp 2 på Halmstad Resecentrum. Det skall firas!
Lördagen den 9 december mellan klockan 11.00-14.00 finns det massa roligt att göra på hela området. Besök oss på Hallandstrafiken i vårt tält. Delta i någon av våra aktiviteter och lär dig mer om kollektivtrafik och om resecentrum. Spela på tombola-hjulet, gå tipspromenad och vinn fina vinster.

Som barn kan du prova hur det är att sitta bakom ratten på en buss. Vi delar ut bussförarkort till alla barn som testar.

Det bjuds även på glögg, pepparkakor och äppeljuice.

 

Klockan 12.00 är den officiella invigning av resecentrums konstverk, gångbron över Laholmsvägen och de nya busshållplatserna.

- Sven Palmqvist, kulturnämndens ordförande, berättar om det nya konstverket ”Välkommen hem” av konstnär Anna Smillidotter.

- Gösta Bergenheim, Hallandstrafikens ordförande, beskriver betydelsen av resecentrum i Halmstad för kollektivtrafiken.

- Dag Hultefors, ordförande i tillväxtutskottet Region Halland, talar om resecentrum och hur det påverkar hela Halland.

- Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, talar utifrån perspektivet vad resecentrum betyder för Halmstad.

 

Läs mer om förändringarna som sker i Halmstad här.

 

För exakta tider och mer information, besök Halmstad Kommuns hemsida.


Invigning av det första upprustade Öresundståget på Varbergs Station

$
0
0

Välkommen till invigningen av det totalupprustade Öresundståget fredagen den 9 mars på Varbergs Station. Tåget är det första av totalt 111 Öresundståg, som ska fräschas upp under en femårsperiod. 

Öresundstågen kommer få en omfattande uppfräschning. I upprustningen ingår bland annat renoverade stolar med ny stoppning och nya tyger, fler eluttag, nya golvmattor, ett helt nytt toalettsystem, nya bagageställ, uppgraderad plats för rullstolsburna, nya stolar i 1 klass samt utvändig ommålning.

Tid och plats:

Var: Varbergs Station, spår 1.
När: 9 mars kl. 16:00-19:00.

Program: Det uppfräschade Öresundståget invigs i Varberg kl 16:10 av Hallandstrafikens ordförande Gösta Bergenheim. 
Fram till klockan 19, bjuds det på olika aktiviteter. Bland annat kan alla som vill, titta närmare på det nya tåget, både invändigt och utvändigt. En utställning om det renoverade tåget finns uppställd på stationen. Dessutom finns personal från Öresundståg och Hallandstrafiken på plats under hela eventet. 

Läs mer om de upprustade tåget på oresundståg.se >>

 

Tågtrafiken Varberg-Borås inställd tillsvidare

$
0
0

Tågtrafiken mellan Varberg och Borås är tillsvidare inställd på grund av kontaktledningsfel.

Vi återkommer löpande med information gällande hänvisning alternativt ersättningstrafik.

--------------------------------

Uppdatering kl. 16.10:

Ersättningsbuss är bekräftad att avgå från Varberg kl. 17.41 och kör via mellanstationer förutom Viskafors.

-----------------------------------

Uppdatering kl. 15.10:

Ersättningsbussar är bekräftade och kommer att avgå:

Från Varberg:  kl. 18.43

---------------------------------

Uppdatering kl. 15.00:

Ersättningsbussar är bekräftade och kommer att avgå:

Från Varberg:  kl. 15.41 och 16.38

Från Borås: kl. 15.58 och 20:05

---------------------------------------

Uppdatering kl. 14:14

Ersättningsbuss är bekräftad att avgå från Borås C (hållplats P) kl. 17:00 och kör via mellanstationer till Varberg förutom Viskafors.

 ------------------------------------------

Uppdatering kl. 13:50

Ersättningsbuss är bekräftad att avgå från Varberg Station (hållplats L) kl. 14:38  och kör via mellanstationer till Borås förutom Viskafors. 

--------------------------------------------      

Uppdatering kl. 13:10

Ersättningsbuss är bekräftad att avgå från Varberg Station (hållplats L) kl. 13:45 och kör via mellanstationer till Borås förutom Viskafors.   

----------------------------------------

Uppdatering kl. 12:49

Ersättningsbuss är bekräftad att avgå från Borås C (hållplats P) kl. 13:35 och kör via mellanstationer till Varberg förutom Viskafors där ersättningsbuss inte kan köra fram till stationen utan ersätts av taxi för påstigande. Kund ringer själv anropsstyrd trafik för resa från station med taxi.

 

 

Invigning av Halmstad Resecentrum

$
0
0

Nu är bygget färdigt med etapp 2 på Halmstad Resecentrum. Det skall firas!
Lördagen den 9 december mellan klockan 11.00-14.00 finns det massa roligt att göra på hela området. Besök oss på Hallandstrafiken i vårt tält. Delta i någon av våra aktiviteter och lär dig mer om kollektivtrafik och om resecentrum. Spela på tombola-hjulet, gå tipspromenad och vinn fina vinster.

Som barn kan du prova hur det är att sitta bakom ratten på en buss. Vi delar ut bussförarkort till alla barn som testar.

Det bjuds även på glögg, pepparkakor och äppeljuice.

 

Klockan 12.00 är den officiella invigning av resecentrums konstverk, gångbron över Laholmsvägen och de nya busshållplatserna.

- Sven Palmqvist, kulturnämndens ordförande, berättar om det nya konstverket ”Välkommen hem” av konstnär Anna Smillidotter.

- Gösta Bergenheim, Hallandstrafikens ordförande, beskriver betydelsen av resecentrum i Halmstad för kollektivtrafiken.

- Dag Hultefors, ordförande i tillväxtutskottet Region Halland, talar om resecentrum och hur det påverkar hela Halland.

- Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, talar utifrån perspektivet vad resecentrum betyder för Halmstad.

 

Läs mer om förändringarna som sker i Halmstad här.

 

För exakta tider och mer information, besök Halmstad Kommuns hemsida.

Hallänningarna nöjda med förare och ombordpersonal

$
0
0

81 procent av Hallänningarna tycker att förarna och ombordpersonalen i Halland har ett trevligt bemötande. När det gäller bemötandet av Hallandstrafikens personal på kundcenter, tycker hela 75 procent att man får ett trevligt bemötande. Av de resenärer som hört av sig till oss med synpunkter, tycker 75 procent att Hallandstrafiken hanterade dessa på ett bra sätt.

Detta framgår i den senaste Kollektivtrafikbarometern, som är en landsomfattande attityd- och resvaneundersökning. Undersökningen utförs årligen av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

I undersökningen framkommer även att nästan 80 procent anser sig nöjda med sin senaste resa med Hallandstrafiken under 2017. Trots förändringar i undersökningsmetoden är detta ett resultat som har varit stabilt i över fem år.

Hallänningarna utmärker sig i undersökningen när det gäller att det är viktigt att bidra till en bättre miljö när man reser i kollektivtrafiken. Hela 82 procent av Hallänningarna anser att detta är en viktig aspekt, vilket är högsta resultat i landet tillsammans med Karlstad.

Kollektivtrafiken är i sig ett hållbart alternativ genom att fler väljer att resa tillsammans. Utöver kollektivtrafikens inbyggda positiva effekter arbetar Hallandstrafiken mot målet om en fossilfri kollektivtrafik senast år 2020 för att uppnå koldioxidneutralitet. En stor del av resandet i Halland sker med eldrivna tåg, vilket är ett koldioxidneutralt färdmedel då all el i det svenska järnvägsnätet kommer från vattenkraft. I busstrafiken har andelen körda kilometer med förnyelsebara drivmedel ökat under 2017. Totalt har 96 procent av Hallandstrafikens busstrafik utförts med förnyelsebara drivmedel under 2017, vilket är en uppgång med ca 17 procentenheter jämfört med 2016. Under 2017 har koldioxidutsläppen minskat med 37 procent jämfört med året innan.

I filmen nedan kommenterar vi siffrorna i Kollektivtrafikbarometern 2017:

Renovering stänger Söderbron mellan 3 april till 31 maj

$
0
0

Mellan den 3 april och den 31 maj är Söderbron helt stängd för motortrafik till följd av ett renoveringsarbete. Att välja bussen kommer därför att vara ett mycket smidigt och enkelt sätt att ta sig fram i Falkenbergs centrum under våren.

Det är en övergångskonstruktion som ska bytas och arbetet innebär att bron behöver stängas av för motortrafik. Cykel- och gångbanan kommer däremot att vara öppen.

Anledningen till att bron ska repareras är att en så kallad mittlamell är i stort behov av att bytas ut. Det är en järnkonstruktion mellan vägen och bron. Den lagades tillfälligt under våren 2016, men den behöver ersättas av en ny lamell. Även gummit runt lamellen, som suttit där sedan bron byggdes 1989, är slitet.

Stängt på Söderbron - öppet på Tullbron, men bara för bussen!

Ta bussen så gör du skillnad för både miljön och trafiksituationen. 

Detta har vi gjort tillsammans med Falkenbergs kommun för att underlätta för våra resenärer:

  • Dubbelriktat på Tullbron för bussar
  • Tillfälliga busshållplatser längs Strandvägen
  • Tillfällig pendelparkering vid Falkenbergs station

Med anledning av avstängningen av Söderbron kan inte följande hållplatser angöras:

  • Krukmakaregatan (med undantag av linje 8). Hänvisning till Falkenbergs Bussterminal Holgersplan.
  • Lerhålan (med undantag av linje 2). Hänvisning till Hållplats Herting utmed Strandvägen.

 

Samtliga busslinjer som normalt kör över Söderbron kommer under avstängningen istället att köra över Tullbron och därefter fortsätta längs med Strandvägen för att därefter återuppta ordinarie färdväg. Detsamma gäller i motsatt riktning. I samband med detta har vi tillfälliga hållplatser längs med Strandvägen i riktning från centrum. Se karta nedan.

 

Den tillfälliga pendelparkeringen vid Falkenbergs station, (placerad på Violinvägen norr om stationen), gör det möjligt för dig att ställa bilen och ta dig in till centrum med linje 10. Busslinjen är anpassad efter Öresundståg avgångar, klicka här för tidtabell.

 

Sök din resa i Reseplaneraren! 

Viewing all 886 articles
Browse latest View live