Busschaufförerna i Halmstad vill ge en stor eloge till alla bilisterna som föredömligt visar hänsyn och släpper fram dom vid den enfiliga vägen strax innan viadukten, där vägarbete har pågått ett tag, på Viktoriagatan. Stort tack!
Tack till bilisterna på Viktoriagatan
Ta tåget till Bokmässan
Den 28 september - 1 oktober är det dags för bokmässan i Göteborg.
På bokmässan samlas både bokbranschen och massor av läsare för att köpa böcker och lyssna till aktuella författare.
Årets tema för bokmässan är ”Bildning” och knyter an till reformationsåret 2017. Man vill diskutera bildning som redskap för att dela andra människors verklighet och hur man förmedlar kunskaper. Programförklaringen avslutas med: ”Bildning som ett redskap för att förstå och navigera i en komplex och konfliktfylld värld – och kanske förändra den?”
Ta Öresundståget till Bokmässan
Följande avgångar stannar i Liseberg torsdag den 28 september, fredag den 29 september och lördag den 30 september:
- Tåg 1014 med avgångstid kl 07:08 från Malmö C och kl 8:52 från Halmstad.
- Tåg 1020 med avgångstid kl 08:08 från Malmö C och kl 9:52 från Halmstad.
- Tåg 1026 med avgångstid kl 09:08 från Malmö C och kl 10:52 från Halmstad.
Allt är möjligt för Nerges
På Öresundståg är vi många som jobbar för att du ska få en trevlig resa. Du möter oss ombord eller kanske på perrongen. Här får du veta mer om tågvärden och personalplaneraren Nerges Yousif.
Hur länge har du arbetat på Öresundståg?
Jag har arbetat på Öresundståg i elva och ett halvt år och trivts varenda dag. Jag delar min tid mellan att vara tågvärd och jobba med personalplanering. Vi har ungefär 450 medarbetare och mitt jobb är att hantera ledigheter, sjukfrånvaro och semestrar. Jag vet vad jobbet ombord innebär och har därför förståelse för mina medarbetare.
Därför kan jag skapa en personalplanering som tar hänsyn till såväl verksamhetens behov som medarbetarnas önskemål och rättigheter.
Vad är bäst med ditt jobb?
Att jag både får möta resenärerna och arbeta på kontoret. En förmån i mitt jobb är att träffa människor från hela världen som reser med oss. Jag njuter också av utsikten genom tågfönstren, från vårens blommor till vacker snö på trädens grenar.
Har du några bra råd till kunderna för att de ska få en trevlig resa?
Kom i tid till tåget så slipper du stressa och ta gärna med en liten fika. Lyssna på informationen på perrongen och i vagnen så är du alltid uppdaterad om din resa.
Berätta lite om dig själv och vägen till ditt arbete på Öresundståg?
Jag är kurd från Kurdistan och har bott i Sverige i 26 år efter flykten från krig och elände. Idag lever jag ett bra och tryggt liv med min man, som är kines född i Vietnam och våra två barn. Den äldste studerar till läkare. Jag lär våra barn att ingenting är omöjligt!
Vad gör du på din fritid?
Familjen tar mycket tid, men jag försöker träna Zumba på gymmet så ofta jag kan och snart ska jag börja med yoga.
Tidtabellsförändringar den 14 augusti
Den 14 augusti justeras tidtabellerna igen efter sommaren. Några av de större förändringarna inför hösten är att regionbussarna i Halmstad återgår till att trafikera regionbussterminalen. Linje 1 i Varberg kommer ändra körväg och köra via Lorensberg i bägge riktningarna.
Hallandstrafiken arbetar kontinuerligt med att utveckla trafiken och justerar efter de önskemål som kommer in till oss. Vi strävar efter att förbättra trafiken så att fler ska kunna åka med oss och omfördelar tillgängliga resurser utifrån bäst nytta för flest hallänningar.
Kontrollera din resa
Kom ihåg att kontrollera hur din resa påverkas innan den 14 augusti. Du kan söka din resa antingen i reseplaneraren här på hemsidan eller i vår app. Om du brukar resa med en specifik linje kan du ladda ner din tidtabell här.
Du kan även besöka någon av våra kundservicebutiker där vi gärna hjälper dig eller kontakta vårt kundcenter.
Här nedan hittar du förändringarna i stora drag.
Förändringar från 14 augusti
Halmstad
Regionbussterminalen öppnar för trafik. Ombyggnationen vid Laholmsvägen är klar till augusti, vilket gör att alla regionbussarna åter kan trafikera regionbussterminalen. I och med detta kommer inte de tillfälliga hållplatserna på Stationsgatan att trafikeras längre.
Linje 62 (Centrum-Kattegattgymnasiet-Söder): Linjen utökas med fler kvällsturer på vardagar. Detta eftersom Kulturskolan flyttar till nya lokaler på Söder.
Linje 307 och 319: Linjerna kommer endast gå skoldagar. Detta beror på att det är väldigt få som reser på lovdagar. Ska du resa när det inte är skoldagar, hänvisar vi till så kallad närtrafik.
Laholm
Linje 227 (Laholm-Ränneslöv-Våxtorp): Eftermiddagsturen som idag går klockan 14.05 från Laholm busstation, kommer ändras till klockan 14.45. Detta för att passa bättre till grundskolans tider.
Linje 228 (Laholm-Ysby-Hishult): Eftermiddagsturen från Laholm busstation är senarelagd och kommer gå klockan 16.30 istället för 15.43. Detta är ett önskemål från kommunen, för att kunna nyttja skolans lokaler bättre.
Varberg
Linje 1 (Borgasgård-Varberg Station-Sörse-Breared-Träslövsläge): Linjen kommer under hösten att köra annan väg på grund av vägarbete på Västra Vallgatan. Hållplatserna Brunnsparken, Södertull och Rosenfredsskolan kommer därför inte att angöras. Vi hänvisar till närliggande hållplatser såsom Varberg Station, Komedianten, Drottning Blankas plats, Målet och Lorensberg.
Linje 60 (Äckregården-Lorensberg-Varberg Station-Kurorten) Linjen kommer under hösten att köra annan väg på grund av vägarbete på Västra Vallgatan. Hållplatserna Brunnsparken, Södertull och Skeppsgården kommer därför inte att angöras. Vi hänvisar till närliggande hållplatser såsom Varberg Station, Komedianten, Lorensberg, Drottning Blankas plats, Kurtinen.
Linje 615 (Varberg-Bua-Väröbacka-Frillesås-Åsa): Linjen kommer inte köra inom Limabacka samhälle, utan enbart utanför vid hållplats Limabacka brandstation. Detta för att snabba upp linjen och säkerställa passningen till tåget i Åsa.
Linje 620 (Varberg-Kärradal-Espevik): Linjen kommer gå till Trönningeskolan istället för Peder Skrivares gymnasium. Detta eftersom grundskoleeleverna nu kommer att gå på den nya skolan i Trönninge.
Linje 661 (Varberg-Grimeton-Rolfstorp-Karl Gustav): Lördagsturen på linjen kommer förlängas från Rolfstorp till Varberg, vilket innebär att du nu kan åka hela vägen till Varberg utan att byta buss.
Linje 662 och 664: Linjerna kommer gå via Pilgatan och vidare på väg 41, istället för via Trönninge. Detta för att snabba upp restiden och förbättra tidhållningen. Ska du åka till och från Lugnet, får du nu byta till linje 2 i Trönninge.
Linje 690-697: Linjerna till och från Ringhals kommer få minutjusteringar.
Falkenberg
Vissa turer i stadstrafiken i Falkenberg kommer få minutjusteringar.
Dagens ros
Dagens ros till två bussförare!
TACK snälla kvinnliga chaufför på Stora Torg som den 20/7 anropade 30-bussen där barnbarnet hade glömt sin Barcelonaryggsäck på.
TACK snälla chaufför på 30-bussen som tog hand om den så vi fick tillbaka den på Österskans.
Underbart med så hjälpsamma och trevliga chaufförer.
Alvin är SÅ glad.
/Marie med barnbarnet Alvin.
TACK till musikerna på Rockbussen!
Igår var jag och min dotter med min mamma på stan i Halmstad för att fira mammas 78-årsdag.
På hemvägen råkade vi hamna på Rockbussen mot Tylösand.
Det var två glada musiker ombord som skapade en fantastisk stämning och en gemenskap mellan resenärerna med lite prat och allsång.
För min mamma blev nog bussresan oförglömlig när hela bussen sjöng "Ja må hon leva" för henne.
Så ett stort tack till Hallandstrafiken för ett roligt initiativ med Rockbussen och ett varmt tack till musikerna för en fantastisk bussresa.
//Hälsningar från Linda.
Kortare restid och fler avgångar över Öresundsbron från 4 september
Ett intensivt arbete har pågått sedan id-kontrollerna på Kastrup togs bort i maj. Det har nu arbetats fram betydande förbättringar för resor över Öresundsbron. Fler avgångar mellan Malmö C och Köpenhamn H, samt förkortad restid från Köpenhamn H till Malmö C och vidare norrut.
Fler tågavgångar
Från den 4 september kommer man att köra fler tågavgångar över Öresundsbron. Det betyder fler tåg i rusningstid. Det handlar om fyra extra tåg från Malmö C till Köpenhamn H på morgonen och tre extra tåg tillbaka från Köpenhamn på eftermiddagen.
Kortare restid
Utöver fler avgångar i rusningstid, kommer restiden från Köpenhamn H till Malmö C att kortas. Det är möjligt då uppehållen på Köpenhamns flygplats och Hyllie station kortas. För resa vidare norrut från Malmö C kortas restiden ytterligare då även det längre uppehållet på Malmö C kortas.
Gräns- och id-kontroller
Gräns- och id-kontrollerna har krävt längre uppehåll på Köpenhamns flygplats och Hyllie station. Uppehållet på Hyllie har orsakat ett 15-minuters uppehåll på Malmö C. Men genom att uppehållstiden på Köpenhamns flygplats och Hyllie nu kan kortas, så kan även det längre uppehållet på Malmö C kortas utan att resten av tågtrafiken påverkas.
Nu är upprustningen av det första Öresundståget igång
Äntligen! Nu har det första Öresundståget rullat in till Swedtracs verkstad utanför Västerås för upprustning. Det är ett av de äldsta tågen som levererades år 2000 i samband med att trafiken över Öresundsbron startade. Tåget ska få en rejäl uppfräschning, både exteriört och interiört. Tanken är att tågen ska upprustas till nyskick, med komfortupprustning och ny design.
I upprustningen ingår bland annat:
- Renoverade och omklädda stolar i 2 klass
- Nya fällbara stolar i 1 klass
- Ny belysning
- Fler eluttag
- Nya golvmattor
- Nytt toalettsystem
- Total rengöring invändigt
- Ny design invändigt och utvändigt
- Nya bagageställ
- Förbättrad rullstolsplats
Flera av förändringarna kommer från kundernas synpunkter och utvärderingarna av det ”pilotfordon” som rullat i trafik för att testa olika funktioner.
Upprustningen har varit mycket efterlängtad eftersom tågen efter mer än 15 år i trafik är slitna. Det är därför oerhört glädjande att upprustningen nu äntligen är igång. 22 tåg kommer att upprustas per år och alla 111 tåg beräknas vara upprustade och fina inom ca 5 år. Det är ännu oklart exakt när det första upprustade tåget kan rulla ut i trafik, men vår förhoppning är att det sker här under hösten.
Tågvärd i hjärtat
Möt tågvärden Valmir ”Valle” Vishaj som jobbar som tågvärd ombord på Öresundstågen. På Öresundstågen är det många som jobbar för att du som resenär skall få en trevlig resa. Du möter dom ombord på tågen eller kanske på perrongen.
Hur länge har du arbetat som tågvärd på Öresundstågen?
Jag började i januari 2009 och är så nöjd med mitt yrkesval. Bredvid mitt jobb som tågvärd arbetar jag också med vår internservice och ser till att all teknik som kollegorna behöver fungerar.
Vad är bäst med ditt jobb?
Det bästa är helt klart mötet med alla resenärer. Jag älskar att få människor att trivas under färden och vid behov hjälpa dem med anslutningar och byten. Jag är tågvärd i mitt hjärta, jag vill gärna hjälpa mina kunder så mycket jag kan.
Har du några bra råd till kunderna för att de ska få en trevlig resa?
Ibland möter jag stressade resenärer som ska med flyget och har valt ett tåg med snäv tidsmarginal. Mitt tips är att ta ett tidigare tåg, checka in på flygplatsen i god tid och få en avkopplande stund innan planet ska lyfta.
Berätta lite om dig själv och din väg till tågvärdsjobbet?
Jag är 32 år, född i Kosovo och kom till Sverige 1993 med min familj. I botten är jag energi- och ventilationskonsult men har även haft butiksjobb inom ljud, bild, tele och data. När jag fick chansen att utbilda mig till tågvärd tvekade jag inte, jag älskar att jobba med människor och ge dem god service.
Vad gör du på fritiden?
Jag umgås med familj och vänner. Min träning tar en del tid då jag både styrketränar och spelar badminton.
Foto: Eva Kronfält Thorvinger
Jenny styr trafiken
På Öresundståg är vi många som jobbar för att du ska få en trevlig resa. Du möter oss ombord eller kanske på perrongen. Men lika viktiga är medarbetarna som styr trafiken. Här får du veta mer om trafikledaren Jenny.
Hur länge har du arbetat på Öresundståg?
Jag började 2006 som tågvärd, men sedan i våras jobbar jag som trafikledare. Jag stortrivs med arbetet som ger nya utmaningar. Tillsammans med andra specialister arbetar vi dygnet runt med att se till att trafiken flyter som planerat. Vi följer trafiken på stora skärmar och gör allt vi kan för att tågen ska avgå och komma fram enligt tidtabellen.
Vad är bäst med ditt jobb?
Jobbet har puls och man måste kunna agera snabbt. Ingen dag är den andra lik och det gäller att ha koll och se till att trafiken flyter enligt tidtabellen. Jag gillar att lösa uppgifter och bidra till att resenärerna och våra medarbetare har det bra på tågen.
Har du några bra råd till kunderna för att de ska få en trevlig resa?
Kom i tid så slipper du stressa inför tågresan. Var snäll och ha resehandlingar nära till hands så underlättar du tågvärdens jobb. Lyssna på utropen i vagnen med information som kan påverka din resa. Plocka undan ditt skräp innan du går av och ge nypåstigande en ren och fräsch start på resan.
Berätta lite om dig själv och vägen till ditt arbete på trafikledningen?
Jag är 32 år gammal och bor i Helsingborg med min familj. Jag började min karriär inom hotell och restaurang men ville utvecklas mera. När tjänsten som tågvärd dök upp tog jag chansen och sökte. Det blev ett lyckokast, jag stortrivs med att jobba för Öresundstågen.
Vad gör du på din fritid?
Det bästa jag vet är att umgås med min familj och vänner, grilla något gott, dricka ett glas vin och bara ha det bra tillsammans.
Foto: Eva Kronfält Thorvinger
Satsning på nya busskurer i Varberg och Falkenberg
Under hösten genomför Hallandstrafiken en satsning med att byta ut ett stort antal väderskydd i Varberg och Falkenberg. Arbetet med att rusta upp och byta ut utrustning i våra busskurer kommer fortsätta kontinuerligt framöver, eftersom vi ser att standarden på våra busshållplatser är en viktig del av att resa kollektivt.
Centrala Varberg och Falkenberg
23 busskurer kommer att bytas ut under hösten i centrala Varberg och Falkenberg. I Falkenberg byts alla busskurer som har reklam på sidan ut mot nya. Totalt rör det sig om 12 busskurer i Falkenberg. I Varberg byts 11 busskurer med reklam ut mot nya.
Satsning på upprustning
Utbytet av busskurerna är ett led i Hallandstrafikens satsning på upprustning av hållplatser i Halland. Att hållplatserna håller en bra standard och är utrustade med fräscha väderskydd är viktigt för att du som resenär ska ha en god komfort under hela resan, även när du väntar på att bussen ska komma. Väntetiden på hållplatsen är en del av resan och det är viktigt att hållplatserna är väl utrustade med väderskydd och information.
Arbetet fortsätter
Hallandstrafiken kommer under hösten och kommande år fortsätta arbetet med att byta ut busskurer och rusta upp hållplatser tillsammans med kommunerna i Halland och Trafikverket. Det är ett långsiktigt arbete som kommer pågå kontinuerligt framöver.
Dessa busskurer byts ut
På nedan hållplatser kommer busskurerna att bytas ut:
Falkenberg:
- Falkenbergs bussterminal 2 st
- Stortorget 2 st
- Vårdcentralen
- Slättenvägen
- Tallgläntan
- Herting
- Hertings kyrka
- Ljungholmsvägen
- Lundbergsgatan
- Sandslättsvägen
Varberg:
- Begoniastigen
- Västgötagatan
- Karlbergsvägen
- Birger Svenssons väg
- Håstens torg
- Sörse
- Trädlyckan
- Hagaskolan
- Kurorten Apelviken
- Sannes
Tack till bilisterna på Viktoriagatan
Busschaufförerna i Halmstad vill ge en stor eloge till alla bilisterna som föredömligt visar hänsyn och släpper fram dom vid den enfiliga vägen strax innan viadukten, där vägarbete har pågått ett tag, på Viktoriagatan. Stort tack!
Allt är möjligt för Nerges
På Öresundståg är vi många som jobbar för att du ska få en trevlig resa. Du möter oss ombord eller kanske på perrongen. Här får du veta mer om tågvärden och personalplaneraren Nerges Yousif.
Hur länge har du arbetat på Öresundståg?
Jag har arbetat på Öresundståg i elva och ett halvt år och trivts varenda dag. Jag delar min tid mellan att vara tågvärd och jobba med personalplanering. Vi har ungefär 450 medarbetare och mitt jobb är att hantera ledigheter, sjukfrånvaro och semestrar. Jag vet vad jobbet ombord innebär och har därför förståelse för mina medarbetare.
Därför kan jag skapa en personalplanering som tar hänsyn till såväl verksamhetens behov som medarbetarnas önskemål och rättigheter.
Vad är bäst med ditt jobb?
Att jag både får möta resenärerna och arbeta på kontoret. En förmån i mitt jobb är att träffa människor från hela världen som reser med oss. Jag njuter också av utsikten genom tågfönstren, från vårens blommor till vacker snö på trädens grenar.
Har du några bra råd till kunderna för att de ska få en trevlig resa?
Kom i tid till tåget så slipper du stressa och ta gärna med en liten fika. Lyssna på informationen på perrongen och i vagnen så är du alltid uppdaterad om din resa.
Berätta lite om dig själv och vägen till ditt arbete på Öresundståg?
Jag är kurd från Kurdistan och har bott i Sverige i 26 år efter flykten från krig och elände. Idag lever jag ett bra och tryggt liv med min man, som är kines född i Vietnam och våra två barn. Den äldste studerar till läkare. Jag lär våra barn att ingenting är omöjligt!
Vad gör du på din fritid?
Familjen tar mycket tid, men jag försöker träna Zumba på gymmet så ofta jag kan och snart ska jag börja med yoga.
Förändrade rabattsatser
Sänkt rabatt för reskassa och höjd rabatt i appen från december
I december kommer Hallandstrafiken göra en prisjustering för 2018. Prisjusteringen innebär en höjning av samtliga biljettpriser på mellan 0,5-1,5 procent. Där utöver sänks rabatten på reskassa till 15 procent, medan rabatten i vår app höjs till 15 procent. Den nya taxan gäller från den 10 december 2017.
Förändrade rabattsatser
Anledningen till att vi sänker rabatten på reskassa och höjer den i appen är att vi på sikt vill förenkla övergången till kommande biljett- och betalsystem. I det nya systemet kommer appen att vara central både som försäljnings- och kommunikationskanal. Med ett nytt biljett- och betalsystem får vi möjligheten att förbättra för dig som kund och utveckla tjänster som gör det enklare att resa med oss. Vi vill att du som kund ska kunna köpa din biljett, planera din resa och få snabb och relevant trafikinformation oavsett var du befinner dig, något som vi vet är efterfrågat vid exempelvis trafikstörningar.
Fördelar med appen
Det finns flera fördelar med att köpa enkelbiljett i vår app. Förutom att rabatten nu höjs från december, finns det även fördelar med att du inte behöver låsa upp några pengar i appen. Dessutom kan du använda dig av redan existerande tjänster så som att enkelt söka din resa och få reseförslag, trafikinformation och se var bussen befinner sig. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla innehållet i appen.
Under 2018 kommer vi lansera en ny app som blir ett första steg mot ett nytt biljett- och betalsystem. I december 2019 är det planerat att det nya biljett- och betalsystemet helt och hållet ersätter nuvarande system.
Tekniskt fel på biljettautomat
I helgen uppdagades det att biljettautomaten på Holgersgatan i Falkenberg har haft ett tekniskt fel. Detta har tyvärr inneburit att kunder som genomfört ett köp i biljettautomaten från april 2017 inte har debiterats. Därav har alla köp i berörd biljettautomat först nu debiterats kund. Hallandstrafiken beklagar det inträffade. Våra kunder är naturligtvis välkomna att höra av sig om något är oklart till Hallandstrafikens Informationsenhet på telefonnummer 0771-33 10 30.
Boka färdtjänst inför jul och nyår
Från den 4 december tar vi emot dina färdtjänstbeställningar för julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen. För resor på julafton behöver både fram- och återresa förbeställas.
Övriga resor tar vi emot tidigast 14 dagar i förväg.
Boka hos KundCenter på telefon 0771-750 600.
Tätare turer med Krösatågen
Nu blir det ännu lättare att ta tåget till jobb, skola och fritid. Krösatågen storsatsar med fler turer mellan Halland och Småland. Från och med den 10 december får du sju turer i vardera riktningen, varje vardag inom Halland och vidare mot Småland. Dessutom blir det ännu bättre förbindelser till och från Jönköping.
Tidtabellen utökas med fyra turer, två åt varje håll, mellan Halmstad och Smålandsstenar. Det innebär att tåget i fortsättningen alltid kommer att gå hela vägen mellan Halmstad och Värnamo och vidare mot Jönköping eller Nässjö. I Värnamo ges också möjligheten att byta till tåg mot Växjö. På vardagarna kan du välja mellan sju olika avgångar till och från Halmstad.
Dessutom startas en ny busslinje (linje 417) från Hyltebruk som matchar tågavgångarna i Landeryd till och från Småland. Mellan Hyltebruk och Halmstad kommer busslinje 400 fortsatt att vara förstahandsalternativet.
Res regionalt eller till storstan
Den ökade turtätheten kommer att ge fler resmöjligheter framförallt under morgon och eftermiddag.
För dig som bor i Halland innebär det också fler möjligheter att resa till Jönköping eller att byta till snabbtåg mot Stockholm och Linköping – antingen i Nässjö eller i Värnamo via Alvesta. Är du smålänning kan du dra nytta av den ökade turtätheten ner till Halmstad och anslutningarna mot Skåne och Göteborg.
Renoverade stationer
Krösatågsstationerna i Halland kommer att byggas om för att motsvara dagens krav. Stationerna i Oskarström, Torup, Kinnared och Landeryd renoveras löpande under det närmaste året. De kommer att få nya fräscha väderskydd och cykelställ samt en allmän uppsnyggning beroende på behov. Den största förändringen sker i Torup där hela stationsområdet görs om. I samarbete med kommunerna kommer Hallandstrafiken också att förbättra pendlarparkeringarna i anslutning till stationerna. Tanken är förstås att det ska bli ännu smidigare och säkrare att ta tåget istället för bilen. En station kommer dock att stängas och det är den i Sannarp.
Anledningen är att vi har väldigt få påstigande i Sannarp, samtidigt som det finns bra busstrafik i området. Förändringen innebär också att restiden blir kortare, vilket ger fler bytesmöjligheter. Framförallt i Halmstad mot Västkustbanan då bytesmarginalerna till andra tåg blir säkrare.
Satsning för framtiden
Den stora satsningen på Krösatågen mellan Halland och Småland drivs i samarbete mellan Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik. De närmaste tre åren investeras 15 miljoner kronor i projektet som ska bidra till att öka resandet på sträckan Halmstad-Värnamo-Nässjö/Jönköping.
Projektet kommer att utvärderas löpande under perioden och blir underlaget för kommande beslut om tågtrafiken i Halland. I dag är resandet lågt, både inom Halland och vidare mot Småland. Resandet måste öka om det ska gå tåg på sträckan i framtiden. Därför är projektet ett viktigt test och en bra möjlighet att få fler att välja tåget.
Den nya tidtabellen träder i kraft den 10 december.
Här hittar du tidtabellen för Krösatågen från 10 december »
Mikael pysslar om tågen
På Öresundståg är vi många som arbetar för att du ska få en trevlig resa. Du möter oss ombord eller kanske på perrongen. Lika viktiga i laget är de som sköter underhållet av våra tåg. Här får du veta mer om Mikael Nilsson som är tågtekniker på Euromaint i Malmö.
Hur länge har du arbetat på Euromaint?
Jag började i det här jobbet redan 1981, då var det SJs tåg som gällde. Sedan dess har jag gett service på många typer av tåg och från 2010 har vi förmånen att bidra till att hålla de 109 Öresundstågen i bästa skick.
Vad gör du på jobbet?
Jag är teamleader och börjar dagen med att kolla vad som står på schemat för mitt gäng. Tågen kallas automatiskt in till oss efter körda 20 000 kilometer då det är dags för underhåll och reparationer. Vi ser bland annat till att byta bromsbelägg och stötdämpare, kontrollerar dörrarnas funktion och håller toaletterna i bästa skick.
Vad är bäst med ditt jobb?
Friheten att själv få styra arbetet uppskattar jag mycket. I mitt team känner vi varandra väl och ställer upp när det behövs. Vi jobbar skift och det passar mig utmärkt att jobba på natten eller helgen och sedan ha fria dagar mitt i veckan.
Har du några bra råd till resenärerna för att de ska få en trevlig resa?
Var lite aktsamma med innerdörrarna i glas och banka inte på dem då det kan störa öppningsfunktionen. Mitt andra tips är inte slänga handtorkspapper i toalettstolen, det kan orsaka stopp om vakuumsuget inte fungerar.
Berätta lite om dig själv och vägen till ditt arbete?
Jag är utbildad verkstadstekniker i botten. Efter lumpen fick jag jobb på tågverkstad och sedan dess har det rullat på. Nu är det Öresundståg som gäller för hela slanten.
Vad gör du på fritiden?
Vi bor i Malmö men är på väg att flytta permanent till Beddingestrand där vi ska ersätta sommarhuset med ett nytt hus och det kräver en del arbete. Mitt stora intresse är fiske, lycka är att få stå i ett par vadarstövlar vid sydkusten och dra upp en öring!
Foto: Eva Kronfält Thorvinger
Nya tidtabeller från den 10 december
Trafikförändringarna med start den 10 december innebär fler tågavgångar mellan Varberg och Göteborg, fler avgångar med Krösatågen in mot Småland, samt tätare avgångar på Kungsbackapendeln. Resecentrum etapp 2 är klar i Halmstad och i och med det blir det en del förändringar i trafiken. Tidtabellerna har utöver detta setts över och justerats på olika håll i Halland.
I reseplaneraren eller i vår app kan du söka din resa. Här kan du även hitta de nya tidtabellerna. Du kan även få hjälp hos våra kundservicebutiker eller kontakta oss och få en linjetabell hemskickad med posten.
Kom ihåg att kontrollera din tidtabell inför den 10 december!
Fler tågavgångar Varberg – Göteborg
Hallandstrafiken sätter, i samarbete med Västtrafik, in ytterligare en avgång i vardera riktningen med Västtågen mellan Varberg och Göteborg. Den nya avgången kommer gå klockan 6.35 från Varberg och ankomma Göteborg klockan 7.20. Från Göteborg kommer den nya avgången gå klockan 17.10 på eftermiddagen och ankomma Varberg klockan 17.55. De nya avgångarna kommer i princip, tillsammans med befintliga Öresundståg, att skapa kvartstrafik mellan Varberg och Göteborg under en timma på morgonen och en timma på eftermiddagen.
De extrainsatta avgångarna sätts in för att möta det ökade resbehovet på sträckan mellan Varberg och Göteborg under morgonen och eftermiddagen. Alla Hallandstrafikens periodkort och enkelbiljetter med rätt geografisk giltighet gäller ombord på Västtågen till Göteborg.
Tätare turer med Krösatågen
Nu blir det ännu lättare att ta tåget till jobb, skola och fritid. Krösatågen storsatsar med fler turer mellan Halland och Småland. Från och med den 10 december får du sju turer i vardera riktningen, varje vardag, inom Halland och vidare mot Småland. Dessutom blir det ännu bättre förbindelser till och från Jönköping.
Läs mer om satsningen på Krösatågen »
Fler turer på Kungsbackapendeln
Trafiken på Kungsbackapendeln utökas med två avgångar i vardera riktningen i december, vilket innebär att kvartstrafiken förlängs både på morgonen och eftermiddagen. De två nya avgångarna kommer gå klockan 9.04 från Kungsbacka på förmiddagen och klockan 15.04 på eftermiddagen. Åt andra hållet kommer de nya avgångarna att gå klockan 8.30 och 14.30 från Göteborg.
Trafiken utökas eftersom allt fler pendlar mellan Kungsbacka och Göteborg på morgon och eftermiddag.
Resecentrum etapp 2 klart i Halmstad
Den 9 december invigs resecentrum i Halmstad och från och med den 10 december genomförs i och med detta en del förändringar i trafiken. Under lång tid har Halmstad haft regionbussterminal, järnvägsstation och stadsbussterminal på olika ställen. Nu när de nya hållplatserna längs Laholmsvägen börjar trafikeras av stadsbussarna, samlas all kollektivtrafik på samma plats. Äntligen blir det enklare och snabbare att byta mellan stadsbuss, regionbuss och tåg.
Läs mer om förändringarna i Halmstad »
Bättre trafik på julafton
Julafton kommer från och med i år att trafikeras som en söndag. Tidigare har bussarna endast gått fram till klockan 17.00. Detta ändras nu, vilket kommer innebära bättre trafik på julaftonskvällen.
Läs mer om hur vi kör under julhelgen »
Fler förändringar från den 10 december
Halmstad:
Stadsbusstrafiken: De nya hållplatserna på Laholmsvägen vid Resecentrum börjar trafikeras av stadsbussarna.
Regionbussar: Alla regionbussar kommer få regionbussterminalen som start- och sluthållplats. Regionbussarna som kommer söder ifrån kommer inte längre att gå via Österskans. Ska du vidare in mot centrum byter du till stadsbuss på Laholmsvägen, vid exempelvis hållplats Högskolan eller Sturegymnasiet.
Linje 64: Linje 64 som tidigare trafikerat Österskans - Halmstad C - hamnen dras ner till endast några turer om dagen, men kommer fortsätta gå till hamnen. Detta eftersom stadsbussarna nu kommer gå via Laholmsvägen och på så sätt kan man nu byta till någon av dessa för att ta sig vidare in mot centrum.
Linje 73/70: Linje 73 tas bort. Linje 70 från Kärleken/Sofieberg förlängs och trafikerar sträckan istället. Linje 70 kommer däremot inte köra hela vägen till Bilprovningen, Furuviksringen och Kristinehed. Här hänvisar vi till den nya linjen 303, se nedan.
Linje 303: Ny linje som kommer gå mellan Resecentrum och Sannarpsgymnasiet.
Hyltebruk
Linje 417: Ny linje som kommer gå mellan Hyltebruk-Landeryd. Bussen är planerad att matcha tågen till och från Småland. Vissa turer är anropsstyrda, vilket innebär att de behöver beställas i förväg. Linjen har tillkommit för att förbätta Hyltebruks koppling till järnvägen för resor till/från Småland. Linje 400 är fortsatt förstahandsalternativet vid resor till/från Halmstad.
Linje 433: Anropsstyrd linje mellan Hyltebruk - Torup som nu tas bort. Linjen var till för att man skulle kunna ta sig från Hyltebruk till Torup för att kunna ta tåget. Detta ersätts nu av den nya linjen 417.
Falkenberg
Linje 1: Linjen kommer inte längre att gå via hållplatserna Hansagård, Hansagårdsvägen och Netas väg. Den kommer istället att gå via Ridhuset. Ridhuset får ett väderskydd på hållplatsen i riktning mot centrum och har sedan tidigare ett cykelställ på andra sidan. Förändringen innebär att bussen får en rakare och snabbare körväg till och från Skrea, vilket har varit ett önskemål från våra resenärer. Tycker man att det är för långt till Ridhuset, går det även att ta linje 509 som kommer gå via Hansagård istället.
Linje 509: Linjen kommer inte längre att gå via Ridhuset, utan går istället via Hansagård, Hansagårdsvägen och Netas väg.
Varberg
Linje 70: Hållplatsen Ridgymnasiet tas bort och ersätts av den nya hållplatsen Kardanvägen, som ligger på parallellvägen ca 400-500 meter från Ridgymnasiet. Detta innebär att industrilinjen får samma väg till och från centrum och att eleverna på Ridgymnasiet nu får möjlighet att ta varje tur som går på linjen. Innan gick enbart vissa turer via Ridgymnasiet. Den nya hållplatsen Kardanvägen är även bättre placerad för arbetspendling i området.
Linje 662/664: Linjerna kommer få en ny körväg mellan Lindbergsskolan och centrum, och kommer nu gå via Tofta och Varberg Nord istället för via Trönninge. Linjernas uppdrag är att ta elever till och från Lindbergsskolan. Mellan Lindberg och centrum satsas nu på att ge Tofta och Varberg Nord några fler resmöjligheter. För att resa mellan Lindberg och Trönninge får man välja linje 695. Hållplatserna Backagårdsvägen, Dalavägen och Bösarp blir utan trafik med 662 och 664. Från Trönninge går det bra trafik med linje 2.
Linje 693: Det görs en tidsjustering på turen 16.16 från Ringhals, som justeras till att avgå 16.10 istället. Detta efter önskemål som kommit in.
Nu blir det enkelt - Åk buss & tåg!
Den 9 december invigs resecentrum i Halmstad och från och med den 10 december genomförs i och med detta en del förändringar i trafiken. Under lång tid har Halmstad haft regionbussterminal, järnvägsstation och stadsbussterminal på olika ställen. Nu när de nya hållplatserna längs Laholmsvägen börjar trafikeras av stadsbussarna, samlas all kollektivtrafik på samma plats. Äntligen blir det enklare och snabbare att byta mellan stadsbuss, regionbuss och tåg.
Området kring Österskans kommer på sikt att göras om, för att skapa en ny central mötesplats i Halmstad. Stadsbussarna kommer även efter den 10 december att trafikera Österskans, men de kommer inte längre kunna göra längre stopp. Du kommer fortfarande kunna byta mellan olika stadsbussar vid Österskans, men bussarna kommer inte längre ha möjlighet att invänta varandra som de gjort tidigare. Om du reser med stadsbuss kan du förutom Resecentrum och Österskans också byta buss vid Stora Torg eller Västerbro.
Regionbussarna kommer från december få rakare och snabbare körvägar. Samtliga regionbusslinjer kommer att starta och sluta vid regionbussterminalen. De regionbussar som tidigare gått via Österskans kommer nu gå raka vägen till regionbussterminalen istället, och kommer därmed inte längre gå via Österskas eller Stora Torg. Regionbussarna som kommer norrifrån kommer fortsätta att gå via Västerbro.
Förändringarna ovan kommer även innebära att flera linjer kommer få förändringar när det gäller tider och i vissa fall även körväg. Var därför uppmärksam inför den 10 december och kontrollera din resa. Enklast gör du detta genom att söka din resa i reseplaneraren eller i vår app.
De nya hållplatserna längs Laholmsvägen kommer heta ”Resecentrum stadsbuss” i reseplaneraren och tidtabellen. Hållplatserna kommer att utrustas med helt nya specialdesignade busskurer, som är lite större än vanliga kurer och kommer ha USB-uttag där du kan ladda din mobil medan du väntar på bussen. Den nya gångbron förbinder hållplatserna med varandra och med regionbussterminalen.
Hållplatsen Viktoriagatan kommer att tas bort, som en följd av att de nya hållplatserna på Laholmsvägen tas i bruk. Hållplatsen Linnégatan tas också bort med hänvisning till närliggande hållplatser Malcusgatan och Nyatorp. Hållplatsen som idag heter Halmstad C kommer att byta namn till Bredgatan.
Läs mer om trafikförändringarna från den 10 december med mer detaljerad information per linjenivå »